Hoe moet in inloggen in SalesForce?
Salesforce - De wachtkamer en spreekkamer
Van onze coördinatoren zul je inloggegevens krijgen om toegang te krijgen tot het inloopspreekuur. Let op: Download zelf ook een Authenticator app op je telefoon!
Je kunt dit vergelijken met de wachtkamer en de spreekkamer in de praktijk. Patiënten komen “binnenlopen” door middel van een chatfunctie. De patiënt heeft voorafgegaan een triageformulier ingevuld of een assistent gesproken. Deze triage komt mee met de patiëntgegevens en is dus ook voor jou zichtbaar.
(afbeelding: inlogscherm salesforce) (Afbeelding: Authenticator app)
(Afbeelding: beginscherm) (Afbeelding: linksonder Omni-Channel “online”)
Wanneer je bent ingelogd heb je het beginscherm voor je. Linksonder moet je je online status updaten naar “online”.
De patiënten zie je onder elkaar binnenkomen. Door de patiënt aan te klikken (het vinkje) open je het gesprek met de patiënt.
Je kunt vervolgens chatten met de patiënt, waarvan de gegevens rechts in beeld te zien zijn, met wie je te maken hebt, bij wie de patiënt hoort en wat de ingangsklacht is.
Onder de chat zie je een standaard SOEP-formulier. Dit is bedoelt voor praktijken die geen toegang verlenen tot het HIS en via EDI-fact de SOEP regels toegestuurd zullen krijgen om het vervolgens in hun systeem te verwerken. Je kunt dit zien als je persoonlijke notitieblok.
De anamnese noteer je natuurlijk in het HIS
(Afbeelding: Chatfunctie) (Afbeelding: SOEP formulier) (Afbeelding: patientkaart)
Videobellen
Bijna alle consulten kun je behandelen door middel van chat, al zullen er uitzonderingen zijn. Een patiënt kan zelf geen videocall initiëren, dit kan alleen door jou als AOA in gang gezet worden (uiteraard mag en kan een patiënt wel verzoeken tot een videocall). Om een videocall te starten, deel je de link in de chat. De patiënt hoeft alleen op de link te klikken om het videogesprek te starten.
(Afbeelding: Verzoek videobellen, te vinden onder de patientkaart) (Afbeelding: Verzoek videobellen in chat)
Spoed en/of lichamelijk onderzoek
De praktijk is van tevoren ingelicht en heeft een onboarding ondergaan bij aansluiting op AOA. De praktijk is dus op de hoogte van jouw online aanwezigheid en zal patiënten met U3/U4 klachten actief naar jou doorsturen. Spoed moet altijd op de praktijk gezien worden. Er kunnen wel consulten voorbij komen waarbij lichamelijk onderzoek nodig is. Bij de patiëntgegevens staat een intercollegiaal telefoonnummer waarmee je kunt bellen voor overleg wat de mogelijkheden zijn en welke actie er ondernomen moet worden.